Ubuntu 18.04 LTS

 Op 26 april wordt Ubuntu 18.04 codenaam “Bionic Beaver” vrijgegeven voor download. Na twee jaar ontwikkeling is het tijd voor de nieuwste LTS (longtermsupport) versie van Ubuntu Linux.

Vaarwel Unity, welkom Gnome

De meest opvallende wijziging betreft de desktop manager. Canonical (het bedrijf achter Ubuntu) heeft besloten om te stoppen met de ontwikkeling van Unity de desktop manager die in 2016 het licht zag in Ubuntu 16.04 en bedoeld was als universele interface voor desktops alsook mobiele apparaten (tablets en smartphones). Omdat de intrede op de mobiele markt het bedrijf onvoldoende succes bracht heeft men besloten Unity te laten vallen. Destijds waren veel Ubuntu desktop gebruikers ontstemt met de lancering van deze totaal vernieuwde grafische interface. Veel gebruikers installeerden uit protest een andere desktop manager zoals Gnome Classic of Mate. Gek genoeg zullen er nu gebruikers zijn die Unity gaan missen, want alles went op den duur en achteraf bekeken; de logica achter Unity was best goed doordacht. Voorlopig is het nog mogelijk om Unity te installeren en te blijven gebruiken, hoewel het minder functionaliteit zal bieden dan in de vorige LTS versie. De standaard heet nu Gnome Desktop.

Wayland of toch niet ?

De Gnome desktop wordt volop gebruikt in andere distributies. De laatste jaren lijkt er een nieuwe wind te blazen in de Linux wereld, waarbij men bij de systeem ontwikkeling eerder zoekt naar standaardisatie dan unieke eigen concepten (hoewel voor innovatie ruimte moet blijven). Dit is verstandig vanwege de bundeling van krachten bij de ontwikkeling van deze systeemapplicaties. De nieuwe grafische interface is dus gebaseerd op de Gnome shell die aangedreven wordt (of had moeten worden..) door grafische server Wayland. Wayland heet de toekomst te zijn, maar er zijn een aantal hardnekkige bugs gevonden in ontwikkelversie Ubuntu 17.10 die door Wayland werd aangestuurd waardoor Canonical heeft besloten om de Gnome desktop voorlopig op de beproefde (stabielere) Xorg server te laten draaien. Evenwel kun je op het aanmeldscherm kiezen voor Wayland (zie het tweede plaatje in de diashow hierboven). Doe dit alleen als je een gevorderd Ubuntu  gebruiker bent, want je kunt dan rekenen op een aantal vreemde applicatiefouten.

Swappartitie weg

Dan nog iets opmerkelijks. Bij een nieuwe installatie wordt geen swappartitie aangemaakt, maar een dynamisch (in grootte variërende) swapfile. Bij een upgrade is dit niet het geval en blijft de bestaande swappartitie gewoon in gebruik. Uiteraard heeft dit een voordeel bij het toekennen van harddisk ruimte, daar er geen ruimte gereserveerd hoeft te worden voor de swap. Een swapfile in plaats van een speciale partitie zou geen impact hebben op de performance, maar toch raadt Automatux aan bij een nieuwe installatie op een grotere harddisk zoals vanoudsher een swappartitie aan te maken. Er zijn immers voldoende tools waarmee de grootte van een swappartitie achteraf kan worden aangepast. Denk dan bijvoorbeeld aan de geweldige grafische partitiemanager Gparted.

Aangescherpte beveiliging

In Ubuntu 18.04 zijn een groot aantal beveiligingsupdates toegepast die ondermeer verband houden met de in 2017 vastgestelde kwetsbaarheden in moderne processors (lees het Meltdown en Spectre artikel). Met behulp van een nieuwe functie Live patching (zie vijfde en zesde plaatje in de diashow) is het voortaan mogelijk om beveiligingsupdates voor de kernel (de core van het linux-systeem) te installeren zonder de noodzaak van een herstart van het besturingssysteem. Dit is een groot voordeel voor Ubuntu systemen die een serverfunctie vervullen. Live patching werkt ook nog eens lekker vlot, zodat je in alle rust door kunt werken terwijl het systeem automatisch gewapend wordt tegen nieuwe bedreigingen. De Canonical Live patch service is gratis voor desktop gebruikers, maar is beperkt tot een maximum van 3 computers per Ubuntu One account.

Tal van smaken

Zoals we gewend zijn zal Ubuntu in tal van andere smaken uitkomen met Kubuntu (KDE desktop), Xubuntu (XFCE desktop), Lubuntu (LXDE desktop), enz. Deze alternatieve LTS versie's kennen wel een verkorte support periode van 3 jaar in plaats van de 5 jaar ondersteuning voor Ubuntu LTS.

Andere vernieuwingen

Er zijn te veel nieuwigheden in Ubuntu 18.04 om allen op te noemen. Een nieuwere kernel (v.4.15), snellere opstart snelheid (boot speed), verminderde processor belasting, een nieuw grafisch thema en tal van gepimpte eyecandy zoals gekleurde emoticons, Gnome to do (een soort taakplanner) en applicaties worden standaard als snap geinstalleerd. Bekijk de video hieronder om een impressie te krijgen. Uiteraard is zelf ontdekken het leukst. Dus lees hieronder hoe je aan de nieuwste installatie image komt.

Download

Zodra de iso images zijn vrijgegeven voor wereldwijde download kun je de nieuwste Ubuntu via de website van het besturingssysteem ophalen. Op het moment van schrijven vind je daar nog Ubuntu 16.04 LTS maar als het goed is verschijnt daar morgen 26 april 2018 de image van Ubuntu 18.04 LTS. Wil je testen of je wel naar de nieuwste versie wilt overstappen installeer de image dan bijv. eerst eens als een virtual machine in Virtual Box. Een 10GB virtuele diskimage volstaat al om Ubuntu 18.04 te installeren. Bevalt het goed, dan kun je met behulp van de iso een usb installatiemedium maken met bijv. yumi voor installatie op de harde schijf.

Video

Hieronder vind je een video impressie van de gewijzigde interface in Ubuntu 18.04.

 

 

Everything New with Ubuntu 18.04 LTS