Een half jaar geleden werd de nieuwste versie van Ubuntu Linux vrij gegeven voor download. Inmiddels is het met deze 10e LTS-versie (long term support) al weer bijna 20 jaar geleden dat deze op Debian gebaseerde Linux-distributie werd geïntroduceerd bij het publiek. Met de nieuwste versie Ubuntu 24.04 "Noble Numbat *" bent u verzekerd van beveiligingsupdates tot april 2029. Maar deze online ondersteuning kunt u via een gratis Ubuntu Pro abonnement eenvoudig uitbreiden tot en met een periode van maar liefst 10 jaar.
* De numbat of buidelmiereneter (Myrmecobius fasciatus) is een Australisch buideldier ter grootte van een eekhoorn, dat leeft in het zuidwestelijk deel van Australië. BRON: Wikipedia
Bij Ubuntu 24.04 valt op dat men al tijdens de installatie de toegankelijkheidsinstellingen kan aanpassen, waarvan gebruikers met een (gezichts)beperking voordeel zullen hebben. Het installatieprogramma is vereenvoudigd en duidelijker gemaakt door het te herschrijven in het zogeheten Google Flutter Framework. Ook het bekende Software Center van Ubuntu is herschreven met Flutter en heet nu App Center.
Overigens niet alle Ubuntu liefhebbers zullen blij zijn met het gebruik van Google tools door de Ubuntu ontwikkelaars (!), want het is alom bekend dat Google de privacy van haar eindgebruikers niet serieus neemt. En een direct nadeel is bijvoorbeeld dat het nieuwe App Center niet met *.deb pakketten overweg kan. Waardoor het verstandig is om een tweede grafische installer zoals Synaptic te installeren (die wel standaard *.deb pakketten kan installeren). Of voortaan via de commandline met *.deb pakketten te werken; maar wie wil dat standaard doen in een grafische desktop-omgeving ? Ubuntu moet haar oorsprong (Debian) wat dat aangaat niet te veel verloochenen.
Minder slim, de ondersteuning voor *.deb weglaten in het nieuwe softwarebeheer.
Meer programma's laten zich voortaan standaard als een virtueel snap-pakket installeren. Nadat Firefox, Chromium en Gimp eerder al in de snap bibliotheek zijn beland, geldt dat nu ook voor een standaard Thunderbird installatie. Overigens blijft de mogelijkheid om deze programma's buiten het App Center om te installeren als apt- of debian-package. Vaak werk je dan met een nieuwere versie.
Ondanks de ietwat vreemde keuzes die het Ubuntu ontwikkelaarsteam heeft gemaakt is Ubuntu 24.04 toch de moeite waard. Als iemand een upgrade van Ubuntu 22.04 LTS uitvoert, zal hij of zij zich meteen thuis voelen en ook de voordelen inzien van de nieuwste Ubuntu. En als iemand Ubuntu 24.04 LTS uitprobeert als nieuwe gebruiker, zullen de eerste indrukken overwegend positief zijn, zelfs voor een eerste Linux desktop ervaring.
Toch biedt Ubuntu 24.04 LTS een vertrouwde gebruikers interface ook voor een newbee.
Dat is mede dankzij de nieuwere bureaubladomgeving Gnome 46 met een nog strakkere en rustiger gebruikersinterface, de nieuwere Linux 6.8 kernel en de voordelen die daarmee komen zoals een Firmware update tool voor de aangesloten hardware.
Echter als je momenteel met Ubuntu 22.04 LTS werkt en je hebt geen behoefte hebt om allerlei aanpassingen te moeten doen om je huidige workflow te behouden, zoals bijv. het software beheer aanpassen laat het dan mooi zoals het is !
Je kunt so wie so tot 2027 doorwerken met jouw huidige Ubuntu en met een Ubuntu Pro abonnement (gratis bij niet-commercieel gebruik voor 5 computers) nog eens 5 jaar langer.
Automatux geeft Ubuntu 24.04 als upgrade van Ubuntu 22.04 een magere 7 als rapportcijfer. Dat neemt niet weg;
Automatux geeft Ubuntu 24.04 een vette 9 als vervanger voor Windows 10 of 11 !
Wilt u uw oude Windows 10 computer (die ongeschikt is voor een Windows 11 upgrade) een heel nieuw leven inblazen met Ubuntu Linux 24.04 LTS ? Neem dan gerust contact op met Automatux voor een afspraak !