Einde Windows 10

In oktober eindigt de productondersteuning voor windows 10. Wat kunt u doen ?

Half oktober eindigt de productondersteuning voor Windows 10. Windows 10 kwam uit in juli 2015 als verbeterde opvolger van het minder populaire Windows 8.1. De huidige build-versie van Windows 10 betreft 22H2, die als grote update in het najaar van 2022 uitkwam voor download. Sinds de introductie van Windows 11 in oktober 2021 was dit de laatste build-update voor Windows 10.

Na 14 oktober aanstaande worden er geen beveiligingsupdates meer uitgebracht voor Windows 10. Als u op dit moment nog gebruik maakt van Windows 10 op uw nog goedwerkende desktop- of laptop computer, raadt Automatux u dringend aan een upgrade uit te voeren naar Windows 11. Dit om te voorkomen dat u in een situatie komt waarin u geen service of ondersteuning meer kunt krijgen als u die nodig bent. Bovendien wordt uw Windows 10 computer na genoemde datum en met het verstrijken van de tijd kwetsbaarder voor bedreigingen via het internet (virussen, hackers, etc.).

Met een gratis programma stelt u vast of een upgrade mogelijk is naar Windows 11

Vaak blijken Windows 10 computers op Windows 11 te kunnen draaien, maar helaas is dat niet altijd het geval. Want Microsoft heeft met de introductie van Windows 11 veel oudere computers uitgesloten van zo'n gratis upgrade, door van de aanwezigheid van bepaalde hardware op het moederbord een eis te maken. Het gaat hier om een zogeheten TPM beveiliging-chip (Trusted Platform Module). In Windows 11 is deze module een vereiste voor het gebruik van Windows Hello en ook Microsoft's harde schijf versleuteling (BitLocker). Heeft uw computer geen TPM 2.0 aan boord, dan is een upgrade onmogelijk. U kunt door het downloaden en installeren van een gratis programma PCHealthCheck vaststellen of uw pc of laptop met Windows 10 aan de eisen voor zo'n upgrade voldoet. Download dit programma, installeer het en start het.

Geeft PCHealthCheck aan dat uw pc/laptop geschikt is, dan is een upgrade mogelijk

In alle gevallen is het raadzaam om een upgrade naar Windows 11 voorzichtig uit te voeren zodat u geen persoonlijke documenten kwijtraakt. Als u niet goed weet of uw computer geschikt is voor Windows 11 of hoe u zo'n upgrade moet uitvoeren dan kunt u Automatux inschakelen voor professionele hulp.

Als een Windows 11 upgrade niet mogelijk blijkt is Ubuntu Linux een prima alternatief

Als uw computer nu niet geschikt blijkt voor een upgrade, kan hij u desgewenst ook helpen aan een goed/betaalbaar alternatief voor een computer met voorgeïnstalleerde Windows 11. Of een nog beter idee: u laat Automatux backups maken van uw bestanden en de allernieuwste Ubuntu Linux op uw computer installeren !

Neemt u gerust contact op voor een vrijblijvend advies.

Spaar het milieu. Schrijf uw Windows 10 computer niet af omdat het besturingssysteem niet langer wordt ondersteund. Laat het besturingssysteem upgraden door Automatux en verklein de afvalberg van afgeschreven elektronica.

 

TIP Wilt u weten of uw pc of laptop nu met Windows 10 of 11 werkt ?

  • Druk met de linkermuisknop op de startknop terwijl u tegelijkertijd de R op het toetsenbord indrukt.
  • In het tekstvak bij het vergrootglas wat verschijnt, typt u de volgende letters in winver en daarna drukt u op <Enter>.
  • In het zoekresultaat verschijnt winver.exe en vervolgens klikt u met de linkermuisknop op winver.exe
  • Winver zal in een venster aangeven welke versie van Windows op uw computer/laptop draait.
    Wat winver toont als je met Windows 10 werkt krijg je te zien door op het plaatje hieronder te klikken :