Backups backups !

Vrij vertaald: als u niet voor het ultimatum betaalt bent u al uw gegevens voorgoed kwijt..

Eind maart 2017 werd het ICT-systeem van de Tweede Kamer getroffen door een ransomware aanval. Nederland blijkt steeds populairder als doelwit voor cybercriminelen en staat nu samen met Italië in de ranglijst van meest door ransomware getroffen landen in Europa.. Niet iets om trots op te zijn.

Ook onze overheid blijkt in de praktijk niet geheel voorbereid te zijn op cybercriminaliteit

Ransomware is een type malware virus die de gebruikersgegevens (persoonlijke documenten) op de harde schijf van uw computer versleutelt en onleesbaar maakt. De versleuteling is dermate sterk dat deze slechts met een ontsleutelingscode kan worden opgeheven. U zult met tijdsdwang gedwongen worden om losgeld (ransom in het Engels) in Bitcoin-valuta (ca € 300) over te maken naar een rekening van cybercriminelen. Na betaling heeft u overigens geen garantie dat men de gijzeling van uw data daadwerkelijk zal opheffen door u een ontsleutelingscode toe te sturen (!). Doet u niets dan wordt de sleutel na enige tijd automatisch verwijderd en kunnen uw data als verloren worden beschouwd..

Chantage software maakt misbruik van de exclusiviteit van de gegevens op uw computer

Hoewel deze criminelen zich vooral toeloeggen op grotere instanties en instellingen (dus waar ze het grote geld denken te kunnen binnenhalen) worden in het kielzog ook 'kleinere vissen' zoals het MKB en particulieren steeds vaker getroffen door ransomware. Uit verschillende artikelen blijkt dat de dreiging zich verder heeft verbreedt in 2016. Waar de ontwikkeling en verspreiding van chantage virussoftware aanvankelijk de duistere bezigheid was van een beperkte groep internetbende's worden inmiddels ook individuele hackers geronseld volgens een louche verdienmodel; de ransomware software wordt gratis aan deze handlangers verstrekt, een bepaald percentage van de opbrengsten mogen zij vervolgens in eigen zak steken.

 

De dreiging van ransomware heeft zich in 2016 verder ontwikkelt en verspreidt zich snel

Afgezien van de noodzaak van een goede preventie dus antivirusprogramma en firewall op uw computer alsook verstandig gedrag (bijv. open nooit een bijlage van een vage email, verbindt principieel nooit met een onbeveiligde wifi netwerk, enz) moet u nog iets doen om de gevolgen van een eventuele ransomware infectie in te perken. U moet met regelmaat een kopie van uw persoonlijke of zakelijke gegevens op uw computer wegschrijven in een backup. Liefst dagelijks.

 

Beste antwoord tegen ransomware is vooralsnog het maken van backups, backups en nog eens backups

Ransomware software maakt misbruik van de exclusiviteit van de gegevens op uw computer. Dat is de reden waarom u als slachtoffer überhaupt bereid bent om geld te betalen voor de toegang daartoe (cq chantabel bent). Op het moment dat er een duplicaat van deze gegevens bestaat vervalt ook de reden waarom u bitcoins zou moeten aanschaffen om deze boeven te betalen. U heeft immers een toegankelijke kopie van uw gegevens op een extern apparaat staan (bijv. externe usb harddisk*, NAS, beveiligde cloud, etc.). Bij voorkeur is deze kopie natuurlijk van recente datum.

De harde schijf met het besturingssysteem van uw computer zijn vervangbaar maar uw data niet

Want wat zou het ? Een harde schijf vervangen (als formatteren niet genoeg blijkt om het virus definitief te verwijderen), Windows en programma's opnieuw installeren en een schone backup van uw gegevens terugplaatsen. Natuurlijk dat kost ook tijd en geld. Maar veel minder dan om u te laten misbruiken door een stel cybercriminelen waarvan de positieve afloop voor u nog maar moet blijken.

Het is twee voor twaalf: de beruchte Crypt0locker-ransomware neemt nu Europese landen op de korrel

Of u nu ondernemer of particulier bent. Als u nog geen goed backup schema toepast op uw waardevolle gegevens is het nu hoog tijd om daar over na te denken. De cybercriminelen achter ransomware zitten niet stil, zo blijkt uit onderzoek. Daarom doet u er verstandig aan in actie te komen om uzelf weerbaar te maken tegen deze serieuze dreiging van versleutelingschantage.

Automatux helpt u een backupplan te maken voor een beveiligde kopie van uw gegevens

 

Wilt u graag professionele hulp hebben bij het maken van een backupplan om uw data tegen ongewilde versleuteling door criminelen te beschermen ? Neem dan vrijblijvend contact op met Automatux voor deskundig advies en een passende oplossing.

* vaak worden aangesloten externe usb harddisks bij ransomware besmetting OOK versleuteld door het virus, in die zin is een incrementele backup naar een NAS of cloud (met gebruikersnaam en wachtwoord beveiligd) een betere preventie

Reactie toevoegen