Gratis datakluis

Uw gegevens in de cloud zijn veiliger met versleuteling door Cryptomator

Uw data in de cloud op slot

U kunt al uw gegevens in de cloud beveiligen (bijv. Dropbox, OneDrive of Google Drive) met het in principe gratis programma Cryptomator.

Een ondernemer die zijn bedrijfsgegevens voornamelijk in de online opslagdienst Dropbox bewaart wilde een deel van zijn bestanden vanwege privacygevoeligheid beter beschermen tegen nieuwsgierige ogen.
In principe hanteert Dropbox een goed privacybeleid en men streeft ernaar om ook aan Europese richtlijnen te voldoen, maar het is en blijft een Amerikaans bedrijf. Iedereen kent de verhalen over de vergaande bevoegdheden van de veiligheidsdiensten aldaar. Hoewel de ondernemer zeer tevreden is met de diensten van Dropbox (zowel op laptop als smartphone) zou hij bepaalde gegevens toch  graag beter beschermd willen zien.

Vertrouw nooit 100% op privacy statements van cloudopslag

 

Automatux stelde voor om de specifieke data op Dropbox te versleutelen met het opensource programma Cryptomator. Dit programma is zogeheten donatieware; men kan Cryptomator gratis of tegen een eigen verkozen vergoeding downloaden vanaf de website. Dit voor praktisch elk besturingssysteem, tot aan Android toe. Het is zo'n geweldig crossplatform programma dat Automatux wel adviseert om na goedbevinden de (Duitse) makers een welverdiende donatie te doen.

Beveiliging door clientside encryption

Cryptomator gebruikt clientside-encryption. Dit betekent dat het programma op de cliëntcomputer binnen het eigen besturingssysteem (Windows, Linux, OS X) kan worden geïnstalleerd en aldaar versleuteling toepast op bestanden. Op de server van de opslagdienst in dit geval Dropbox zijn alleen de bestanden waarop versleuteling werd toegepast onleesbaar.

Cryptomator werkt op ieder besturingssysteem

Na installatie van Cryptomator maakt men een zogeheten vault (kluis) aan die wordt afgeschermd met een bij voorkeur sterk wachtwoord. Het wachtwoord moet men uiteraard goed bewaren (!)

Bij het instellen van de vault moet dan worden verwezen naar de synchronisatiemap op de harde schijf; dit mag ook een submap zijn van de Dropbox syncmap. Alle bestanden die daarna in die map worden geplaatst of gewijzigd zijn met een sterke 256bits sleutel opgeslagen. Niet alleen de inhoud, maar ook bestandsnamen zijn daarmee zonder tussenkomst van Cryptomator onleesbaar voor derden.

 

Koppel de versleutelde data aan een schijfletter of mount

Bij het opstarten van het programma kan de versleutelde map in Windows gekoppeld worden aan een schijfletter (bijv. Y:) en in Linux aan een zogeheten mount. Na de kluis te hebben geopend met het wachtwoord (unlock vault), kunnen de bestanden via het virtuele schijfstation worden gelezen en bewerkt. U kunt de kluis vanuit het cliënt-programma ook weer op slot gooien (lock vault).

Voor elke clouddienst kunt u een aparte kluis maken

Er is geen limiet aan het aantal kluizen dat men kan aanmaken. In dezelfde installatie maakt u een kluis voor Dropbox, Google Drive, OneDrive of elke andere cloud opslagdienst die u gebruikt. Zo werkt Cryptomator ook perfect met uw eigen Owncloud of  Nextcloud cloudserver.

De bedrijfsdata die deze ondernemer met zijn Dropbox account heeft opgeslagen zijn voortaan goed afgeschermd tegen prying eyes. Zonder het versleutelingswachtwoord die Cryptomator op de harde schijf bewaart, ziet de inhoud van de versleutelde data eruit als een soep van onbegrijpelijke tekens (zie laatste screenshot in de diashow).

 

Wilt u uw gegevens in de cloud graag ook beveiligen met encryptie ? Of voor nog betere bescherming wilt u uw gegevens vanuit de cloud verhuizen en thuis op een NAS en/of eigen cloudserver met versleuteling bewaren ?  Alles is mogelijk.

Hebt u liever deskundige hulp bij de versleuteling van uw privacygevoelige gegevens neem dan contact op voor een afspraak.

(wij bieden nadrukkelijk geen telefonische support bij uw eigen installatie van Cryptomator)